پیگرد جهانی رئیسی به خاطر جنایت علیه بشریت مورد توجه رسانهها
به دنبال گردهمایی بزرگ اپوزیسیون ایران، ابراهیم رئیسی در معرض پیگرد
به دنبال سخنرانی خانم مریم رجوی در نخستین روز گردهمایی سالانه اپوزیسیون ایران که در آن خواهان تعقیب و محاکمه ابراهیم رئیسی به خاطر جنایت علیه بشریت شد، رسانههای بین المللی این موضوع را مورد توجه قرار دادند. خانم مریم رجوی در گردهمایی بزرگ ایرانیان در روز شنبه ۱۹ تیرماه گفته بود: از شورای امنیت ملل متحد میخواهیم که محاکمه بین المللی ابراهیم رئیسی را فراهم کند و در اجلاس آینده رئیسی را نپذیرد.
رویترز: چشم انداز محاکمه رئیسی به خاطر جنایت علیه بشریت
به دنبال این سخنان، رسانههای بین المللی موضوع پیگرد و محاکمه ابراهیم رئیسی را مورد توجه قرار دادند:
خبرگزاری رویترز در برلین روز ۱۰ ژوئیه گزارش داد که: روز شنبه حامیان اپوزیسیون تبعیدی ایران در برلین و جاهای دیگر گردهم آمدند تا خواستار پیگرد قانونی رئیسجمهور جدیداً انتخاب شده جمهوری اسلامی، ابراهیم رئیسی شوند. کسی که آنها او را متهم به جنایت علیه بشریت میکنند.
رویترز میافزاید: تظاهرات کنندگان که پرچمهایی را تکان میدادند در دروازه براندنبورگ برلین و نقاط دیگر گرد آمدند. این بخشی از اجلاس جهانی ایران آزاد بود که در آن، سخنرانیهایی توسط وزیر خارجه سابق آمریکا مایک پمپئو و نخستوزیر اسلونی جانز جانشا Janez Jansa را به نمایش گذاشت.
ابراهیم رئیسی عامل قتل عام ۳۰۰۰۰ زندانی سیاسی
در یک سخنرانی، مریم رجوی رئیسجمهور منتخب شورای ملی مقاومت ایران، رئیسی را «دژخیمی» توصیف کرد که مسئول قتلعام ۳۰۰۰۰ زندانی سیاسی در سال۱۹۸۸ است. [ابراهیم رئیسی عضویت در هیأت مرگ]
عفو بینالملل و دیدبان حقوقبشر گفتهاند که انتخاب رئیسی ضربهای به حقوقبشر بود. آنها خواستار آن شدند که وی به خاطر نقشش در آنچه که آنها و واشینگتن، آن را اعدامهای فراقانونی هزاران زندانی سیاسی نامیدهاند، مورد تحقیق قرار گیرد. [اگنس کالامار؛ ابراهیم رئیسی باید تحت تعقیب قرار گیرد!]
در یک سخنرانی آنلاین، پمپئو انتخابات ریاستجمهوری ایران را اینگونه توصیف کرد: «این نمایشی است که از پرده بیرون افتاده تا تمام جهان آن را ببیند».
پمپئو رئیسی را بهعنوان رهبری مورد نکوهش قرار داد که توسط رهبر مذهبی ایران علی خامنهای دستچین شده تا به نیابت از حکومت مذهبی «درد، ترس، ادامه چپاول و غارتگری را تحمیل» کند.
آسوشیتدپرس: حکومت ایران به خشم آمده است
خبرگزاری آسوشیتدپرس ۱۱ ژوئیه گزارش داد که: دولت ایران از ظهور سیاستمداران ارشد اروپایی و آمریکایی در گردهمایی در حمایت از یک گروه مخالف که مدتهاست درصدد سرنگونی حاکمان تئوکراتیک ایران میباشد و زمانی برای غرب یک سازمان تروریستی محسوب می شد به خشم آمده است.
پمپئو: ایران در غیرقابل اتکاترین وضعیت خود!
مایک پمپئو، که از موضع تند دولت ترامپ علیه ایران در مورد برنامه هستهیی دفاع میکرد. در سخنرانی ویدئویی خود ادعا کرد که دولت ایران “در غیرقابل اتکاترین وضعیت خود” از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ قرار دارد و خواستار فشار مداوم بر تهران است. [مایک پمپئو وزیرخارجه پیشین آمریکا در گردهمایی بزرگ اپوزیسیون ایران]
آسوشیتدپرس در مورد پرونده رئیسی گفت: دیپلمات ارشد سابق آمریکایی همچنین ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور تازه انتخاب شده ایران را به دلیل نقش او در اعدام هزاران زندانی سیاسی ایرانی در سال ۱۹۸۸ “قاتل دستجمعی” توصیف کرد.
پمپئو گفت: « ایالات متحده باید حسابرسی از او را رهبری کند و او را مسئول جنایات علیه بشریت که مرتکب شده اعلام کند». وی افزود که دولت آمریکا باید در صورت تعامل با رئیسی به متحدان خود در اروپا و آسیا بگوید، در صورتی که با رییسی معامله کنند ایالات متحده آنها را هم مورد حسابرسی قرار می دهد.
آسوشیتدپرس سخنان نخست وزیر اسلوونی را مورد توجه قرار داد و نوشت: نخست وزیر اسلوونی، که کشورش ریاست چرخشی شورای اروپا را در اختیار دارد، گفته بود که از درخواستهای تحقیقات مستقل درباره نقش رئیسی در اعدام های ۱۹۸۸ حمایت کرد. [شرکت نخست وزیر کنونی اسلوونی و نخست وزیر سابق کانادا در گردهمایی مقاومت]
وی گفت: «رژیم ایران باید در مورد نقض حقوق بشر پاسخگو باشد و جامعه جهانی باید در این مورد قاطع تر عمل کند».
العین فارسی: رئیسی عامل قتل عام هزاران زندانی سیاسی
العین فارسی نیز در ۱۱ ژوئیه در انعکاسی از اجلاس سالانه اپوزیسیون نوشت: روز شنبه۱۹ تیر حامیان اپوزیسیون تبعیدی ایران در برلین و جاهای دیگر گردهم آمدند تا خواستار پیگرد قانونی رئیسی شوند. کسی که آنها او را متهم به جنایت علیه بشریت میکنند.
رئیسی با حکم خمینی عضو هیاتی قضایی برای رسیدگی به وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی بوده است که در تابستان ۱۳۶۷ دوره محکومیت خود را سپری میکردند. هزاران نفر از این زندانیان طی محاکمات کوتاه به جوخههای اعدام سپرده شدند.
این موضوع تا سالها از سوی حکومت از اطلاع افکار عمومی ایران پنهان نگه داشته شده بود. اما با تلاش خانواده قربانیان که از محل دقیق دفن آنها بیاطلاع بودهاند، شهروندان ایرانی به مرور با کلیاتی از این واقعه آشنا شدند.
رئیسی مرداد ماه امسال جانشین حسن روحانی خواهد شد که هشت سال رئیسجمهور ایران بود.
وضعیت قانونی پیگرد جهانی ابراهیم رئیسی
اساسنامه دادگاه کیفری بین المللی
بر اساس ماده ۵ اساسنامه رم، دیوان بینالمللی کیفری به ۴ گروه از جرایم اشخاص حقیقی رسیدگی میکند که «جدیترین جرائم از نظر جامعه بینالمللی در تمامیت آن» نسلکشی، جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی و جنایت تجاوز توصیف شدهاند. اساسنامه رم، تمام این جرایم به جز جنایت تجاوز یا جنایت علیه صلح را تعریف کرده است.
این دادگاه تاکنون به ۵ موضوع نسلکشی اوگاندا، نسلکشی کنگو، نسلکشی آفریقای مرکزی، جنگ دارفور در سودان، و نسلکشی کنیا رسیدگی کرده است.
– تمام کشورها و دولتهایی که این اساسنامه را امضا کردند، آنها صلاحیت دادگاه جزایی بینالمللی را پذیرفتهاند.
– صلاحیت این دادگاه در مورد اتفاقات و جرایمی است که پس از تشکیل دادگاه اتفاق می افتد. با توجه به اینکه کشتار سال۶۷، جزو جنایت بینالمللی است. یعنی جنایت بر ضدبشریت است.
اما ممکن است دیکتاتوری حاکم بر ایران بگوید که من جزو امضا کنندگان اساسنامه این دادگاه نیستم. اما در چنین حالتی شورای امنیت ملل متحد میتواند وارد شود. همانند اتفاقی که طی یکی دو دهه گذشته در کنار دادگاه جزایی بینالمللی مثلا برای رسیدگی به جنایات خمرسرخ در کامبوج که دهها سال پیش از تشکیل دادگاه جزایی بینالمللی اتفاق افتاد. یا در ارتباط با ترور آقای رفیق حریری نخستوزیر پیشین لبنان با تصویب شورای امنیت سازمان ملل یک دادگاه ویژه تشکیل شد. این دادگاه ویژه در مورد معمر قزافی دیکتاتور پیشین لیبی نیز تشکیل شد. بنابر این راه برای محاکمه رئیسی و همدستانش به خاطر جنایت علیه بشریت باز خواهد شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر